Selepas seminggu kematian isterinya, dia akhirnya menemukan gambarnya bersama gaun kahwin yang tidak sempat dipakainya…

Selepas seminggu kematian isterinya, dia akhirnya menemukan gambarnya bersama gaun kahwin yang tidak sempat dipakainya…


image : erabaru


Selepas seminggu isterinya meninggal dunia, John Polo memutuskan untuk melihat gambar-gambar di telefon bimbit isterinya untuk melihat foto-foto yang hanya pernah dilihat oleh wanita itu.
Dia akhirnya ternampak gambar Michelle memakai gaun pengantin yang tidak pernah dilihatnya sebelum itu.
image : erabaru

Michelle telah meninggal dunia akibat kanser beberapa minggu sebelum perkahwinan mereka.
Pasangan yang tinggal di pinggir bandar Illinois, Amerika Syarikat, pada awalnya ingin melangsungkan berkahwin pada 2013 hanya enam hari selepas Michelle didiagnosis dengan kanser buah pinggang peringkat 4.
Doktor telah memutuskan untuk segera membuang buah pinggang dan pembedahan berbahaya itu dijadualkan dua minggu kemudian.
Upacara perkahwinan itu kemudian dilakukan di mahkamah tempatan, bukan di dalam suasana romantik seperti yang dirancang oleh mereka.

Satu-satunya orang yang hadir ialah anak perempuan Michelle dan pengantin perempuan benar-benar kelihatan sakit akibat penyakit kansernya.
Pembedahan Michelle berjaya tetapi 20 hari kemudian doktor menyedari bahawa dia benar-benar menderita kanser yang disebut proximal-type epithelioid sarcoma (PES).
Seorang pakar memberitahu pasangan itu bahawa kanser itu berasal dari buah pinggang yang sangat jarang berlaku sehingga mereka hanya menerima satu kes dalam setahun di seluruh dunia.

Mereka sudah berkenalan sejak kecil semasa tinggal di kawasan kejiranan Park Elmwood, berhampiran Chicago, dan menghadiri sekolah yang sama. 
Mereka hanya mula bercinta selepas kedua-duanya berpindah dari kawasan itu dan mula kembali untuk melawat rakan-rakannya.
Mereka mula keluar bersama semasa John berusia 17 tahun dan Michelle berusia 15 tahun tetapi berpisah selepas setahun dan tidak bertemu selama lapan tahun.
Sementara itu Michelle, yang bekerja untuk Credit Union, mempunyai seorang anak perempuan. Walau bagaimanapun mereka masih menyimpan perasaan antara satu sama lain.
Michelle akhirnya menghubungi John untuk mengucapkan takziah selepas bapanya, Michael, meninggal dunia selepas 13 bulan berjuang menghadapi kanser oesophageal pada tahun 2008.
Akhirnya pada 2012 lalu, John telah melamar Michelle.
“Kami sebenarnya hanya bercakap melalui telefon dan e-mel selama setahun sebelum akhirnya bertemu,” kata John.
Pasangan itu melupakan rancangan perkahwinan asal mereka apabila Michelle didiagnosis menghidap kanser. 
Semasa dia memulakan rawatan untuk PES, mereka menghidupkan semula impian perkahwinan mereka. 
Pasangan ini juga telah memilih sebuah hotel di pusat bandar Chicago sebagai lokasi majlis perkahwinan mereka.
Tarikh perkahwinan telah ditetapkan pada Februari 2016 tetapi kesihatan Michelle merosot dengan teruk sehingga dia tidak mampu untuk melansungkan perkahwinan tersebut. 
Pada saat-saat kematiannya dia masih sempat bercakap mengenai perkahwinan yang dia impikan.
 
Michelle meninggal dunia pada 22 Januari 2016 ketika berusia 30 tahun. 
John kini menyimpan pakaian, kasut dan cincin perkahwinan Michelle untuk anak perempuannya, yang kini berusia 11 tahun.
Satu tahun setengah kemudian John memutuskan untuk berkongsi gambar Michelle dalam gaun pengantinnya di laman Facebook  Love What Matters
Status tersebut telah menerima lebih daripada 88,000 reaksi di Facebook.
Sejak kematiannya, John telah menulis tentang hidupnya dengan Michelle dan menulis sebuah buku tentangnya agar dia semua memori mengenai wanita kesayangannya akan terus mekar serta dapat membantu orang lain yang kematian insan tersayang.
John berkata: “Dia mempunyai kehidupan yang sangat sukar tetapi tidak pernah menunjukkannya. Dia sentiasa tersenyum. 
Dia mengajar saya untuk tidak menjadi orang yang lebih baik dan saya kini menjadi lebih baik kerana dia. “
Sumber : Erabaru

0 Response to "Selepas seminggu kematian isterinya, dia akhirnya menemukan gambarnya bersama gaun kahwin yang tidak sempat dipakainya…"

Post a Comment

========[Klik Disini 1x ] [Close]=======
>